ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΣΩΣΤΑ !

Σήμερα πήγαμε για πρώτη φορά τη μικρή μας στον παιδικό, μετά από 2,5 μήνες αναγκαστικής αποχής.

Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα. Μοιράστηκα τη χαρά της μικρής μου που θα ξαναέβλεπε τους φίλους της και θα περνούσε καλά.

Ένιωθα όμως λίγο, σα να είναι τώρα ο Σεπτέμβρης, σα να ξεκίνησε τώρα από την αρχή.

Για μας, είναι η δεύτερη και τελευταία χρονιά στον παιδικό. Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς την είχα στο μυαλό μου.

Περίμενα να συμμετάσχει στη σχολική παρέλαση το Μάρτιο, αφού ο παιδικός μας συμμετέχει (μόνο το τμήμα των μεγαλύτερων παιδιών) κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Περίμενα με αγωνία και χαρά τη σχολική γιορτή που κάνουν στο τέλος Ιουνίου, που υποθέτω πως δεν θα πραγματοποιηθεί.

Και ξέρετε γιατί; Γιατί η εμπειρία της μικρής μας στον παιδικό ήταν μία θαυμάσια εμπειρία. Δύο χρόνια τώρα, έκανε φίλους, έμαθε πολλά και πέρασε και περνάει υπέροχα. Η επιλογή μας έγινε εν μέρει τυχαία, λόγω του ότι μας βόλευε η περιοχή του συγκεκριμένου  παιδικού, όμως αποδείχτηκε στη συνέχεια η καλύτερη δυνατή. Γι’ αυτό, αν και δεν είμαι ειδικός, μέσα από την εμπειρία μου θα ήθελα να συμβουλεύσω εσάς γονείς, τι να κοιτάξετε και τι να προσέξετε αν είστε στη διαδικασία επιλογής παιδικού σταθμού για την επόμενη χρονιά.

Πρώτα απ’ όλα, επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του παιδικού και μιλήστε με τους υπεύθυνους ή και τους παιδαγωγούς πριν προβείτε στην οριστική επιλογή. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμά τους, τις δραστηριότητές τους.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εξωτερικός χώρος/ αυλή για να βγαίνουν τα παιδιάκια ανά διαστήματα, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Να υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα τραπεζαρίας για τις ώρες των γευμάτων. Και πέρα από τους παιδαγωγούς, βοηθητικό προσωπικό όπως προσωπικό καθαριότητας, άτομο να τα συνοδεύει στους χώρους υγιεινής κ.ο.κ.

Γενικότερα, τι είχε ο “δικός μας” παιδικός που μας άφησε ευχαριστημένους:

  • Τρία τμήματα χωρισμένα ανά ηλικία- μικρά, μεσαία και μεγάλα. Ξεκινούν από την ηλικία των 2,5 και φτάνουν ως τα 4-4,5 , ακριβώς δηλαδή πριν τα προνήπια. Το κάθε τμήμα έχει τη δική του δασκάλα εννοείται.
  • Σχολική γιορτή Χριστούγεννα και τέλος Ιουνίου (τουλάχιστον όταν δεν επικρατούν ιδιαίτερες συνιήκες όπως τώρα). Είναι σημαντική, επειδή τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν κάποιο ρόλο ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να αλληλεπιδράσουν, να χειροκροτηθούν, κάτι που τους ενθουσιάζει ιδιαίτερα.
  • Πολλές νέες γνώσεις
  • Αλληλεπίδραση, σύναψη νέων φιλιών για πρώτη τους φορά, αν υποθέσουμε ότι πρώτη φορά βγαίνουν από το σπίτι και αφήνουν την αγκαλιά της μαμάς για αρκετές ώρες.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις των μεγαλύτερων παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, πριν τα Χριστούγεννα επισκέφτηκαν το χώρο παραγωγής ενός ζαχαροπλαστείου όπου “συμμετείχαν” στο να φτιάχνουν κουραμπιέδες και μπισκότα. Πάντα φυσικά, όταν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες όπως αυτή την περίοδο.
  • Συμμετοχή των μεγαλύτερων παιδιών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (φέτος φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε).
  • Οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης. Το κάθε παιδάκι έφερνε ένα βιβλίο και κάθε βδομάδα υπήρχε μεταξύ τους ανταλλαγή από ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης.
  • Διοργάνωση μασκέ πάρτι τις απόκριες στο χώρο του παιδικού σταθμού.
  • Επισκέψεις στον παιδικό από διάφορους ειδικούς κατά περιόδους όπως:

– παιδίατρος

– μουσικός που τους έδειχνε διάφορα μουσικά όργανα

– θεατρική ομάδα που μία φορά το μήνα έκανε κουκλοθέατρο στα παιδάκια

Και πολλά άλλα που μπορεί να μου διεφεύγουν.

Το αποτέλεσμα; Η κόρη μας, μετά από αυτή την περίοδο του εγκλεισμού,  ανυπομονούσε να ξαναρχίσει το σχολείο. Και θα “αποφοιτήσει” φέτος με τις καλύτερες εντυπώσεις, έτοιμη για το επόμενο βήμα της στη σχολική ζωή της!

Σου άρεσε το άρθρο; Γράψου στην ενημερωτική λίστα μας και λάβε και ένα δωράκι κάνοντας κλικ εδώ https://melaplanet.com/katevase-dorean-to-pdf/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *