ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Τα παιδιά δεν μας ανήκουν. Κάτι που συχνά ξεχνάμε. Θέλουμε να τους δώσουμε, να τους διδάξουμε τα πάντα και, όμως ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι «ιδιοκτησία» και συχνά επεμβαίνουμε με άσχημο, μη ορθό τρόπο στις ζωές τους.

Πρόσφατα διάβασα ένα απόσπασμα από τα λόγια ενός Πορτογάλου συγγραφέα, του Jose Saramago τα οποία με συγκίνησαν τόσο, που θέλησα να το αναρτήσω και να το μοιραστώ. Να λοιπόν τι έγραφε

“Ο ορισμός του παιδιού:

Παιδί είναι ένα πλάσμα που ο Θεός μας δάνεισε, για να μας κάνει εντατικά μαθήματα στο πώς να αγαπήσουμε κάποιον περισσότερο και από τον ίδιο μας τον εαυτό, να μας κάνει να αλλάξουμε τις χειρότερές μας συνήθειες και μειονεκτήματα, για να του δώσουμε ένα καλύτερο παράδειγμα και για να μας δώσει δύναμη.

Ναι, αυτό ακριβώς είναι!

Το να είσαι μητέρα ή πατέρας, είναι η πιο μεγάλη πράξη γενναιότητας που μπορείς να κάνεις, γιατί σημαίνει ότι θα είσαι για πάντα εκτεθειμένος σε ένα άλλου είδους πόνο: Τον πόνο της αβεβαιότητας του ότι πράττεις σωστά και το φόβο του να χάσεις κάποιον που αγαπάς υπερβολικά.

Να χάσεις; Πως; Τα παιδιά δε μας ανήκουν.

Μας έχουν απλώς δοθεί «δανεικά». Είναι το μεγαλύτερο και πιο θαυμάσιο δάνειο που μπορεί να μας δοθεί ποτέ, αφού τα παιδιά είναι δικά μας μόνο για όσο δε μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Έπειτα, ανήκουν στη ζωή τους και στις οικογένειες που θα αποφασίσουν να φτιάξουν.

Ο Θεός να τους ευλογεί πάντα, γιατί εμάς μας έχει ήδη ευλογήσει με αυτά!”